BJ Baartmans is een muzikale duizendpoot: songschrijver, zanger-gitarist en producer. In die rollen werkt hij samen met talloze anderen: hij speelt niet alleen solo en met zijn eigen Wild Verband, maar ook in die nieuwe bezetting van Matthews Southern Comfort hij toerde met allerlei vooral Amerikaanse artiesten als Jenee Halstead en Levi Parham en produceerde daarnaast allerlei Nederlandse rootsartiesten.

Inmiddels is hij al 35 jaar actief en daarom komt er dit najaar een overzichtsalbum uit: ‘Verzamelaar’.

Dat album bevat dertien songs die hij nog niet eerder uitbracht of die hij in opdracht schreef: ‘De Trein’ voor een liedproject over Kamp Vught, ‘Stroom’ en ‘Tiengemeten’ voor een album voor Natuurmonumenten, ‘Rondemiss’ voor een talkshow over wielrennen en ‘Stil geluk’ als soundtrack ‘Klaar’, een boek- en filmdocument over een aangekondigde zelfgekozen dood dat er overigens niet kwam.

Andere speelde Baartmans al wel heel lang live, maar dacht hij niet goed te kunnen opnemen en weer andere waren tot nu toe voor te intiem voor hem om ze op te nemen.

Hij noemt ‘Verzamelaar’  daarom een soort bonte verzameling zwerfkinderen, ‘die bij mij vanzelfsprekend een thuis hebben, waar ik dat net zo goed ook bij hen vind. Verhalen van alledag, van en voor iedereen. Soms prettig licht, soms intens zwaar. Niets uit de weg. Bij het samenstellen van dit album viel ineens zo veel op zijn plek dat het wel al in de lucht moet hebben gehangen in deze vorm, zo persoonlijk maar ook zo deelbaar.’

Bovendien gaat Baartmans op tournee om zijn jubileum kracht bij te zetten:

28 september: Thiemeloods, Nijmegen
29 september: Popeye, Hengelo (‘s middags)
29 september: De Cactus, Hengelo (‘s avonds)
2 oktober: Cultuurhuis, Heerlen
3 oktober: De Weijer, Boxmeer
4 oktober: De Harmonie, Edam
6 oktober: Sounds, Venlo (‘s middags)
10 oktober: De Rozenknop, Eindhoven
4 november: Southern Roots Festival, Heerlen (duo met Mike Roelofs)
2 december: D’n Herberg, Belfeld (duo met Mike Roelofs)