Het verhaal van Spotify kent weinig afwisseling: continue groei, de positie van marktleider én aanhoudende verliezen.

Zo is het aantal gebruikers in het tweede kwartaal van dit jaar gegroeid tot 180 miljoen. Dat is een enorme stijging vergeleken  met het tweede kwartaal van 2017, toen er 138 miljoen gebruikers werden geteld. Met een stijging van 36 procent op jaarbasis zou ieder bedrijf een gat in de lucht springen.

In Europa is het aantal maandelijkse actieve gebruikers met 37 procent het grootst. Dan komt de VS met 31 procent, gevolgd door Latijns-Amerika met 21 procent en de rest van de wereld met elf procent.

Van die 180 miljoen abonnees betaalt daarvoor bijna de helft: 83 miljoen, ofwel 46,1 procent. Ook op dit gebied is er reden voor uitzinnige blijdschap, want dat aantal steeg nog sterker, nl. met veertig procent.

Het lijkt er dan ook sterk op, dat Spotify makkelijk zijn doelstelling gaat halen van 200 miljoen maandelijks actieve gebruikers aan het eind van 2018.

Ook de omzet zat behoorlijk in de lift. Die steeg met 26 procent tot 1,273 miljard euro vergeleken met het tweede kwartaal van 2017.

Toch leed Spotify opnieuw verlies: de nettoverliezen waren 394 miljoen euro, meer dan twee keer zo veel als de 188 miljoen die het verloor in het tweede kwartaal van 2017. Het operationele verlies was negentig miljoen euro, zo’n zeven procent van de totale omzet.

Dat kan niet worden verklaard door de beursgang: daaraan gaf Spotify dertig miljoen euro uit:

https://www.businesswire.com/news/home/20180726005393/en

CEO Daniël Eck claimde trouwens dat Spotify ook invloed heeft op setlists van bands: Metallica zou kijken naar hun populairste songs in de steden waar ze optreden en daaraan de setlist voor hun concerten aanpassen om zo hun fans tegemoet te komen.

 

 

Talloze eerdere berichten over de belofte die Spotify was, vind je in de categorie Dossier Crisi in d eplatenindustirie.