Beatles-producer George Martin werd door de Beatles genegeerd tijdens de opnamen van hun dubbelalbum “The Beatles’ uit 1968, beter bekend als de ‘dubbele witte’.

Dat stelt Kenneth Womack in zijn ‘Sound pictures – The life of Beatles producer George Martin, the later years, 1966–2016’.

Daarin beweert Womack dat de relatie tussen de Beatles en Martin danig waren bekoeld na ‘Sgt. Peppers lonely hearts club band’. Er zou zelf s een soort koude oorlog tussen de twee partijen zijn uitgebroken door toedoen van niet nader genoemde Beatles.

Martin zou tijdens de opnamen van de ‘dubbele witte’ alleen te hebben gesproken als de Beatles hem iets vroegen en de rest van de opnamen achter in de studio te hebben gezeten met een grote stapel kranten en een reep chocola. Geluidstechnici hebben dat tegen Womack gezegd.

Volgens Womack waren er twee redenen voor deze bekoeling in de relatie tussen de Beatles en de man die ‘de vijfde Beatle’ werd genoemd: de dood van manager Brain Epstein in 1967 en het feit dat Martin in een artikel in hetzelfde jaar in het Amerikaanse Time het meesterbrein achter ‘Sgt. Pepper’s’ werd genoemd:

www.theguardian.com/music/2018/aug/18/george-martin-frozen-out-of-beatles-white-album

Het is eerste keer dat deze theorie wordt geopperd, maar Womack is niet de eerste de beste, want hij schreef al minstens zeven boeken over de Beatles:

 

Sound Pictures: The Life of Beatles Producer George Martin, the Later Years, 1966–2016