Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Europees Parlement akkoord met nieuwe auteursrechtenwet

september 13th, 2018 at 10:39

Het Europees Parlement heeft op woensdag 11 september ingestemd met een nieuwe auteursrechtenwetgeving. Dat betekent dat de onderhandelingen met de individuele lidstaten over de uiteindelijke wetstekst van start kunnen gaan.

Waar eerdere, verdergaande voorstellen het niet haalden, was er voor dit voorstel een ruime meerderheid: ongeveer twee derde van de Euro-parlementariërs stemde voor (438), een derde tegen (226), terwijl 39 leden zich onthielden.

De goedkeuring betekent dat muziekplatforms als YouTube, Facebook en Instagram vergoedingen moeten gaan betalen voor aan de makers van filmpjes, foto’s en muziek die door gebruikers worden geüpload. Deze aanpassingen hebben tot doel dat de ‘value gap’ wordt overbrugd: het enorme verschil in verdiensten tussen de muziekplatforms enerzijds en de makers van de inhoud die erop te zien is anderzijds.

Ook moetende platforms strenger dan nu controleren of het auteursrecht wordt geschonden.

De komende maanden overlegt de EU dus met de individuele lidstaten over de definitieve tekst van die nieuwe auteursrechtenwet. De bedoeling is dat de EU en alle leden voor de Europese verkiezingen van mei 2019 overeenstemming bereiken.

Eerdere berichten over de wetsvoorstellen ter bescherming van het auteursrecht op het internet vind je in de categorie Dossier crisis in de platenindustrie.

Comments zijn gesloten.