Op zes november komt het negende soloalbum uit van Mark Knopfler. ‘Down the road wherever’ komt uit via zijn naar zijn eigen studio vernomede British Grove-label, maar wordt gedistribueerd door major Universal/Virgin EMI. Dat is drie jaar na zijn vorige album, ‘Tracker’.

Op het album wordt Knopfler begeleid door drummer Ian ‘Ianto’ Thomas, bassist Glen Worf, percussionist Danny Cummings, toetsenisten Jim Cox en Guy Fletcher, saxofonist Nigel Hitchcock, trompettist Tom Walsh, fiddlelaar John McCusker en fluitist Mike McGoldrick. Gitaristen Richard Bennett en Robbie McIntosh spelen in sommige nummers ook mee, net als trombonist Trevor Mires. Verder is er nog een vijfkoppig achtergondkoortje, bestaande uit Imelda May, Lance Ellington, Kris Drever, Beverley Skeete en Katie Kissoon.

Knopfler schreef alle songs, al moet hij de eer in ‘Just a boy away from home’ delen met de hier toch onverwachte componisten Rodgers en Hammerstein, want hij verwerkte daarin een gedeelte van hun inmiddels in het Verenigd Koninkrijk  tot voetbalklassieker verworden ‘You’ll never walk alone’, dat gaat over een eenzame Liverpool-fan die ‘s nachts eenzaam door Newcastle wart.

Ook zou Knopfler zingen over de begintijd van Dire Straits, over en dwangmatige muzikant die in de sneeuw een lift naar huis probeert te krijgen en over een man in een verlopen eetgelegenheid.

Dat duidt op een hoop Hopperiaanse melancholie, maar de inmiddels vrijgegeven song ‘Good on you son’ is voor Knopfler’s begrippen vrij uptempo, al is ook daarin zijn kenmerkende zangerige toon bepalend: