Het aantal abonnees op muziekstreamingdiensten is spectaculair gestegen. Dat meldt het Engelse onderzoeksbureau MIDiA in het rapport Global Streaming Music Subscription Market H1 2018.

Vergeleken met de eerste helft van 2017 is het aantal abonnees met zestien procent gestegen naar 229,5 miljoen mensen wereldwijd.

Aan het eind van 2017 waren er nog 198,6 miljoen abonneehouders op een muziekservice. In de eerste helft van dit jaar zijn er 62,8 miljoen abonnees erbij gekomen. Dat betekent een groei van ongeveer 25 procent, terwijl er in de eerste helft van 2017 maar 2 miljoen gebruikers bij kwamen vergeleken met 2016.

De  omzet uit de abonnementen is zo’n 3,5 miljard dollar (drie miljard euro) en MIDiA verwacht dat de groei nog zal aanhouden tot en met het eerste halfjaar van 2019. Daarna zal de groei in de westerse landen afvlakken en moet die vooral komen uit de zogenaamde ‘mid-tier’-markt. Dat zijn  landen als Japan, Brazilië, Mexico en Rusland.

Als je kijkt naar de verschillende muziekstreamers, dan heeft Apple Music de grootste groei doorgemaakt: door een groei van drie procent heeft het nu een marktaandeel van negentien procent.

Dat is nog veel minder dan marktleider Spotify, maar die kende eigenlijk geen groei van betekenis. Amazon Prime Music is met twaalf procent de op twee na grootste, maar groeide ook nauwelijks.

Het Chinese Tencent Music staat heel verrassend op nummer vier met acht procent, maar heeft vanwege de enorme Chinese bevolking enorme groeimogelijkheden. Bekendere namen als Deezer, Google en Pandora blijken kleine spelers: zij hebben ieder een marktaandeel van zo’n drie procent.