Kippenvel – Ruud Heijjer

 Elke dinsdagavond van 21:00 – 23:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Aretha Franklin-documentaire ‘Amazing grace’ uit na 46 jaar

november 6th, 2018 at 22:34

De opnamen dateren al van even geleden, maar de film ‘Amazing grace’ over Aretha Franklin gaat nu toch uitkomen.

De beelden daarvoor werden gemaakt in januari 1972 door regisseur Sidney in de  New Temple Missionary Baptist Church in Los Angeles en waren bedoeld voor een documentaire bij Franklin’s gelijknamige gospelalbum.

De toen dertig jaar oude zangeres werd gefilmd tijdens twee optredens, maar de onafgewerkte documentaire kwam op een plank terecht en kwam daar ook niet meer af.

In 2008 kocht producer Alan Elliot de rechten en hij restaureerde de film digitaal, maar kwam vervolgens terecht in een strijd met de advocaten van Franklin. Die stelden dat hij haar beeltenis niet mocht gebruiken, doordat die toestemming alleen aan de in 2008 overleden Pollack was verleend.

Uiteindelijk werden Elliot en Franklin het eens, maar toch werd de vertoning op filmfestivals in 2015 weer door Franklin tegengehouden.

Nu hebben haar erven besloten de film vrij te geven en dus gaat die op 12 november in première op het festival DOC NYC in New York.

Dat we van de documentaire het nodige mogen verwachten, blijkt wel uit het feit dat van het album alleen al in de VS meer dan twee miljoen stuks werden verkocht en dat het het best verkochte livealbum is van de gospel en een van Franklin populairste:

 

Comments zijn gesloten.