Dat Bruce Springsteen’s soloconcert ‘Springsteen on broadway’ op 16 december a.s. bij Netflix in première gaat, is al lang bekend, net als de Tony Award die hem ervoor werd toegekend en het gedenkwaardige aantal shows dat hij dan in het Walter Kerr Theatre op Broadway zal hebben gespeeld: 236.

Het zou in oktober 2016 een serie van zes weken lang worden, maar Springsteen knoopte er steeds een aantal avonden aan vast en zijn fans bleven toestromen, ook door het autobiografische karakter van deze concerten.

Dat kenmerkt weliswaar al zijn concerten, maar hij vertelde hij meer persoonlijke verhalen dan ooit en was ook sociaal en politiek uitgesprokener dan ooit. Die Tony Award heeft dan ook iets paradoxaals: wat Springsteen hier opvoert is geen toneelstuk, maar niets minder dan een gesproken en gezongen autobiografie.

Vandaag kwam de trailer voor die concertfilm op Netflix uit en die geeft al een even indrukwekkende als ontroerende impressie van hetgeen je vanaf half december kunt zien, misschien wel 236 keer:

www.youtube.com/watch?v=M1xDzgob1JI