Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Verzamelaar – BJ Baartmans

december 3rd, 2018 at 12:44

 

Continental/CRS CD79

alle dertien goed.

BJ Baartmans zit dit jaar 35 jaar in de muziek en groeide uit van een in het Engels zingende singer-songwriter tot een producer en gitarist van talloze rootsacts als Hidden Agenda Deluxe en Matthews Southern Comfort. Daarnaast is hij nog altijd een productief en veelzijdig singer-songwriter onder eigen naam of met zijn Wild Verband, al zingt hij sinds 2005 in het Nederlands.

Als muziek-zzp’er schrijft hij ook songs in opdracht voor b.v. Kamp Vught (‘De trein’) en Natuurmonumenten (‘Stroom’ en ‘Tiengemeten’), al ging zo’n project ook weleens niet door (‘Stil geluk’).

Van die songs kwam alleen ‘Huis’ terecht op zijn gelijknamige album, terwijl andere niet in opdracht geschreven nummers Baartmans niet leken te passen op eerdere albums.

Hij nam voor dit jubileumalbum tien songs en drie instrumentals op met Wild Verband-leden Mike Roelofs op toetsen en Sjoerd van Bommel op drums. Zij zijn niet alleen meesters op hun instrument, zij spelen ook al jaren met hem. Daardoor voelden de drie elkaar ook als vanzelf aan toen ze ze opnamen in Baartmans’ eigen studio, al gebeurde dat over een periode van zes jaar.

Net als op recente, reguliere albums als ‘Achter/Voor’, ‘Huis’ en ‘Later’ blijken Baartmans’ composities zowel muzikaal als tekstueel uiterst veelzijdig: zijn melodieën zijn geïnspireerd door New Orleans of Spanje en variëren van gedragen rootsrock tot slepende jazz, terwijl hij zingt over schijn en wezen of eeuwige liefde en zichzelf en ons niet te beantwoorden vragen stelt.

Baartmans smeedt zo ook zijn verspreide songs aaneen tot een heel persoonlijk album, waarmee hij voor de zoveelste keer een sterk visitekaartje afgeeft.

 

****

Comments zijn gesloten.