Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Onward – Tip Jar

december 6th, 2018 at 12:57

Shine a Light Records SLR011218

moedig voorwaarts.

Op hun vierde album zette Tip Jar twaalf nieuwe songs. Net als op hun drie vorige onder deze groepsnaam zijn toetsenist-zanger Bart de Win en zangeres Arianne Knegt geïnspireerd door traditionele country, maar toch is er duidelijk stilistisch verschil met die voorgangers.

De twee putten deze keer namelijk ook zachtjes uit countryrock, terwijl in sommige ballads weer de jazzy invloeden zitten die de drie door De Win onder eigen naam gemaakte albums kenmerkten.

In hun songs fungeert Knegt niet alleen als aanjager, maar ook als muze. Hoewel zij slechts drie songs samen met De Win schreef en hij de andere negen, duetteert Knegt een aantal keren met hem en zingt in de andere songs de refreinen of de tweede stem. Zo is haar iets nasale, erg Amerikaans klinkende stem in sterke mate bepalend voor het geluid, al doet De Win in de helft van de songs de leadzang.

De mooi vloeiende songs werden opnieuw in Austin opgenomen met Walt Wilkins als producer en een aantal van zijn Mystiqueros als muzikanten, gitaristen Harry Hendriks en BJ Baartmans en violist Joost van Es.

In de teksten zijn De Win en Knegt persoonlijker dan voorheen. Het overlijden van De Wins bassist Rinus Raaijmakers én van zanger-gitarist Ad van Meurs wordt weliswaar niet letterlijk genoemd, maar is hoorbaar aanwezig in een aantal teksten dat gaat over het onvermijdelijk voorbijgaan van de tijd. In de andere bezingen De Win en Knegt overtuigend hun liefde voor elkaar en voor muziek als troost.

***1/2

Ruud Heijjer

 

 

 

Comments zijn gesloten.