Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Sixpack – Champagne Charlie

december 23rd, 2018 at 14:21

www.champagnecharlie.nl

levenswater

De Zeeuwse rootsformatie Champagne Charlie bestaat inmiddels dertig jaar en ter gelegenheid daarvan brachten de zes veteranen een nieuw album uit. Op dat negende studio-album staan tien songs die ze weliswaar nooit eerder opnamen, maar live wel spelen, plus twee composities van zanger Sjef Hermans.

Die tien songs selecteerden ze uit de rijke geschiedenis van countryblues, jugband, gospel en folk: vijf zijn traditionals en vijf zijn van Muddy Waters, Leadbelly, tweemaal Taj Mahal en Brother Will Hairston, een gospelzanger, dominee en activist in de strijd voor de burgerrechten van zwarte Amerikanen in de jaren vijftig en zestig.

Dat zijn songs uit genres waarvoor Peter Lenselink (drums), Peer Bout (bas), Geert de Heer (lapsteel, mandoline en elektrische gitaar), Theo de Koning (slidegitaar, elektrische gitaar en zang), Gait Klein Kromhof (harmonica) en Sjef Hermans (akoestische gitaar, banjo en zang) niet alleen een grote liefde koesteren, maar waarin zij zich ook thuis voelen. Dat blijkt ook uit het feit dat ze alle twaalf songs in een dag opnamen.

De zes voelen elkaar daarbij aan op een vanzelfsprekende manier achter zangers Hermans en (soms) De Koning: Lenselink en Bout spelen swingend om elkaar heen, terwijl De Heer en De Koning elkaar aanvullen op hun gitaren, elkaar de ruimte latend voor solo’s. Klein Kromhof zwerft daar grillig omheen op zijn mondharmonica’s.

Hun helder opgenomen versies combineren respect voor de originelen met speelplezier, want muziek gaat bij de zes voor ego’s: alleen in Hermans’ afsluitende ‘On the road again’ zetten ze terecht hun verdiensten op een rijtje.

***1/2

Ruud Heijjer

 

 

Comments zijn gesloten.