Na het nieuws over een nieuw album van The Who en de slechte relatie tussen Roger Daltrey en Pete Townsend (of beter: de niet tussen hen bestaande relatie) is er nu nieuws over de voorgenomen Amerikaanse tournee.

Eerder was al wel bekend dat de tournee een symfonische wordt, waarbij bij elk optreden een lokaal symfonisch orkest voor de begeleiding zal zorgen. Toch sluit The Who geen compromissen en gaat er ‘full throttle’ tegenaan, zo verklaarde Daltrey.

Inderdaad zullen ook drummer Zak Starkey (jawel: voor eeuwig de zoon van), gitarist Simon Townsend (inderdaad: voor altijd de broer van) en vaste bassist Jon Button van de partij zijn tijdens de de hele loopbaan van The Who omspannende shows.

Dus zullen er songs van de rockopera’s Tommy en Quadrophenia worden gespeeld, net als andere grote hits. Of er ook nummers in de setlist zullen staan van die nog dit jaar te verschijnen nieuwe, is onduidelijk. Daarover rept Daltrey noch Townsend in een zeldzaam blijk van eensgezindheid.

De groep gaat vanaf 7 mei optreden en doet die maand toen optredens en op 1 juni nog een. Daarna nemen ze de zomer vrijaf, want pas vanaf 6 september gaan ze verder tot en met 23 oktober: in september treden ze elf keer op en in oktober zes. De twee laatste daarvan zijn trouwens in Canada, net als het laatste concert van de eerste helft.

Tussen elk concert zit minstens een rust- annex reisdag, want het zijn telkens eenmalige optredens in een stad, behalve in de Hollywood Bowl in Los Angeles, maar ook daar hebben de krasse knarren een dagje vrijaf tussendoor.