In de woestijn van Namibië blaast een installatie vanaf nu Toto’s ‘Africa’ de lucht in.

Het is de bedoeling van de bedenker en maker van de ‘installatie’ dat de voor zo ongeveer eeuwig zal zijn. De Namibische kunstenaar Max Siedentopf hoopt op een speelduur van zo’n 55 miljoen jaar om zo de song de ultieme eer te bewijzen.

Daarvoor heeft hij de ‘most durable’ elementen gekozen, een inmiddels veel misbruikt woord in connectie met het milieu. Hier waren woorden als ‘hard wearing’ of ‘rugged’ beter op hun plaats geweest, want de installatie zal het extreme woestijnmilieu juist moeten weerstaan, al is Siedentopf ervan overtuigd dat het klimaat daar de zeven in een kring geplaatste sokkels uiteindelijk zal aantasten.

Vermoedelijk zal het geheel veel eerder eerder omwaaien of ander een nieuw gevormd duin verdwijnen, maar voorlopig staat op de middelste sokkel een mp-3-speler en op de in een cirkel eromheen gezette zes steeds een box. Het geheel werkt logischerwijs op zonne-energie:

https://www.bbc.com/news/world-africa-46861137

Jammer genoeg is er alleen een filmpje van een krappe minuut en niet van de vier minuut dertig die de van een magnetiserend ritme en mooie close harmony voorziene radioklassieker duurt:

https://www.youtube.com/watch?v=cCuP7ABO_Go