Dit jaar bestaat het New Orleans Jazz and Heritage Festival vijftig jaar en ter ere daarvan brengt het Smithsonian Institute een vijf cd’s tellende box uit met live-opnamen van 1974 tot en met 2016.

Een datum voor de release is nog niet bekend, maar die zal ongetwijfeld rond eind april liggen, wanneer Jazz Fest van start gaat.

Op de vijf verschillende cd’s staat steeds een genre centraal: jazz, blues, gospel, cajun en zydeco en een van funk, hip-hop enzovoort, al is daar in de tracklist gelukkig niet al te veel van te merken, Door die thematische rangschikking zou de box een stuk saaier worden en de veelzijdigheid van het festival geen eer aandoen,.

Natuurlijk zijn grote namen present als Allen Toussaint met en zonder Bonnie Raitt, Irma Thomas, the Funky Meters, Earl King, Donald Harrison, Terence Blanchard, Kermit Ruffins, Buckwheat Zydeco, the Dirty Dozen Brass Band, Professor Longhair, Marcia Ball, the Preservation Hall Jazz Band, Dr. John, the Neville Brothers en Henry Butler.

Trombone Shorty is ook van de partij met ‘One night only (The march)’ van zijn ‘Backatown’:

https://soundcloud.com/smithsonian-folkways

Al die grote acts van buiten Louisiana zijn juist níet terug te vinden op dit overzicht, en terecht: zij zijn dan misschien nodig om winst te maken, maar vertegenwoordigen natuurlijk helemaal niet de muziekcultuur van de stad en de staat.

Ook is er een aantal stukken geschreven en zijn herinneringen geboekstaafd, net als allerlei wetenswaardigheden per nummer. Het voorwoord is van de hand van George Wein, een van de mannen achter Jazz Fest en trouwens ook van het Newport Jazz and Folk Festival.

Wij hopen dan weer op de barokke impressies van de altijd enthousiaste ‘naster of ceremonies’ Clint Davis, maar lijken daarin teleurgesteld te worden. Wel van de partij is Keith Spera, al heel lang een enthousiast en erudiet schrijver over de muziek van New Orleans.

Ons enige bezwaar is voorlopig de prijs, al wordt dat minder door de nu al te horen geluidssnippers:

https://folkways.si.edu/jazzfest