Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Ethan Johns and the Blackeyed Dogs – Anamnesis

mei 3rd, 2019 at 15:06

Three Crows Records TRC07CD.

magische herinneringen.

Vanaf de eerste tonen van het eerste van zeventien nummers op zijn vierde album slaat singer-songwriter en producer Ethan Johns een nieuwe richting in. De korte opener ‘The invitation’, een kruising van ambient en symfonische rock, misleidt echter: de andere songs blijken steviger geworteld in Engelse folk en americana dan zijn eerdere werk.

Johns nam ze live op in zijn tot studio verbouwde schuur op het Engelse platteland met zijn Blackeyed Dogs, met wie hij in 2015 ook al ‘The Silver Liner’ maakte.

Drummer Jeremy Stacey, bassist Nick Pini, toetseniste Stephanie Jean Kid en violiste Georgina Leach zingen ook enthousiast mee en hadden bovendien allen een stem in de organische productie. De gerenommeerde producer Johns voelde zich blijkbaar meer bandlid dan iets anders, hoewel hij alle songs schreef.

Daarin zijn de ruim twintig jaar die hij in de VS woonde, duidelijker hoorbaar dan op zijn vorige albums: de verhalende songs van Bob Dylan en de melodieën van The Band lijken directe invloeden, al zijn er ook sporen Supertramp en The Kinks. Thematische inspiratie vond Johns in ‘Chymische Hochzeit Christiani Rosencreutz anno 1459’, een boek uit 1616 over de transformatie van de ziel van de hoofdpersoon in een door magie beheerste wereld, de films van Alejandro Jodorowsky en de boeken van Philip K. Dick.

Johns roept in songs van drie tot twaalf minuten zo een muzikaal meditatieve, hypnotiserende en hoogst persoonlijke wereld op die uitgaat van folk en americana, maar meer is dan dat, ook doordat het album alleen fysiek uitkomt als protest tegen de slechte verdiensten uit streaming.

 

***1/2

 

Comments zijn gesloten.