muzikaal monument.

Jacqueline Heijmans – zang, Sjef Hermans – gitaar, banjo en zang en Geert de Heer – mandoline en dobro vormen de Sunshine Cleaners, hoewel Hermans en De heer ook al dertig jaar deel uitmaken van Champagne Charlie.

Uitgangspunt voor de elf door Hermans geschreven songs van hun eerste album is het even bizarre als principiële leven van de Duitse protestantse theoloog Dietrich Bonhoeffer, tegenwoordig vrijwel alleen nog bekend als naamgever aan middelbare scholen. Hij werd op 9 april 1945 door de nazi’s geëxecuteerd doordat hij betrokken was bij het wegsluizen van geld om joden te helpen, maar in al in 1939 bij plannen om een aanslag te plegen op Hitler.

Hermans nam de gedichten die Bonhoeffer tijdens zijn gevangenschap schreef als uitgangspunt voor elf songs waarin de drie in een open productie dicht bij folk en akoestische blues blijven. Heijmans en Hermans zingen beiden en hij en De Heer zorgen voor dienende en stuwende gitaar, banjo, mandoline en dobro én voor zangerige, evocatieve solo’s. Gasten als Broeder Dieleman, Gait Klein Kromhof en Wissem Ziadi voegen daar nog banjo, mondharmonica en viool aan toe, waarmee de songs direct aansluiten bij die van Champagne Charlie, ook door Heijmans’ country twang.

Het levert een even ingetogen als integere songcyclus op, waarin Hermans’ met veel gevoel geschreven teksten centraal staan. Dat Hermans in het boekje ook nog Nederlandse hertalingen opnam, maakt het album des te indringender.

 

***1/2