Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Tim Knol definieert americana op geheel eigen wijze in vpro’s ‘Vrije geluiden’

mei 11th, 2019 at 10:04

Op zondag 12 mei krijgt de Nederlandse singer-songwriter Tim Knol van de vpro uitgebreid de kans americana te definiëren in een aflevering van ‘Vrije geluiden’ op NPO 1.

Helaas maakt hij daarbij de fout dat genre gelijk te schakelen aan bluegrass en cpuntry en dat is een veel te nauwe uitleg van die overigens vaker misbruikte term.

Bovendien schaart hij de exceptioneel goede singer-songwriter Gretchen Peters ook onder country en dat in het bijzonder als vertegenwoordiger van de stijl ‘die sinds de jaren zeventig in ons land bekend is geworden’.

Wij zijn al jaren overtuigde Peters-fans en zijn dus blij met haar zeldzame tv-optreden, maar vinden dit een onbegrijpelijke definitie, die haar bovendien ernstig te kort doet: Peters songs hebben net zoveel invloeden uit folk als uit singer-songwriter, terwijl hier en daar ook elementen opduiken van wat ooit ‘popmuziek’ heette. Country-invloeden moet je daarin juist met een lampje zoeken, terwijl haar teksten veel persoonlijker zijn dan in dat genre de jammerlijke gewoonte is.

Dat de vpro hem dan ook ‘onze gids in de wereld van Americana’ noemt, inclusief hoofdletter, laten wij voor rekening van de PR-afdeling van die eerbiedwaardige omroep:

‘Vrije geluiden’, NPO 1, zondag 12 mei, 10:30 – 11:20 uur

Veel eerdere berichten over Gretchen Peters vind je in de categorieën Nieuws, Concerttips Dossier Crisis in de platenindustrie en Pop op radio, tv en internet.

Comments zijn gesloten.