Het is wetenschappelijk niet direct een valide onderzoek, maar toch haalt het in ieder geval de Engelse pers: het luisteren naar Slipknot’s ‘sic’ zorgt ervoor dat een testpersoon aanwijsbaar langzamer ging rijden en onvoorspelbare manoeuvres maakte. Dat deed hij trouwens ook bij het luisteren naar Bach’s ‘Goldbergvariaties’, dus de metalheads zijn dus in goed gezelschap.

Er waren nog slechts twee andere songs betrokken bij het onderzoek van organisatie IAm Roadsmart en autotijdschrift Auto Express: Taylor Swift’s ‘Shake it off’ en Kendrick Lamarr’s ‘HUMBLE”, dat gezien de hoofdletters niet al te bescheiden lijkt.

Dat en het feit dat er maar een testrijder was, maakt de uitkomsten niet algemeen geldig. Ook liggende conclusies voor de hand voor iedereen met een beetje boerenverstand: hoe harder de muziek, hoe gevaarlijk het rijgedrag, maar te verstilde muziek maar de bestuurder te ontspannen.

Popmuziek zou dan ook beheerst autorijden dan ook het meest bevorderen.

Om daarachter te komen, lieten IAM Roadsmart en Auto Express een journalist steeds twee rondes rijden op het formule een-circuit in Oostenrijk, met daarin alle vorkomende uitdagingen die zo’n circuit nu eenmaal heeft.

Op Slipknot was hij veertien seconden langzamer dan een controleronde en was de manier van gasgeven erg gejaagd. Op Bach was hij twaalf seconden langzamer en viel zijn snelheid soms enorm terug zonder dat hij het door had.

Op Lamarr stopte hij niet zoals de bedoeling was op de finishlijn, maar daar ruim overheen: zo’n achttien tot twintig meter verder.

Alleen het ondeugende buurmeisje Taylor Swift verleidde hem hel onverwacht tot braaf rijgedrag…

www.iamroadsmart.com/media-and-policy/newsroom/news-details/2019/05/29/is-heavy-metal-the-driver-s-enemy-iam-roadsmart-and-auto-express-research-say-yes!-and-classical-isn-t-much-better