In juli wordt bij veilinghuis Sotheby’s het eerste contract tussen de Beatles en Brian Epstein geveild.

Dat gingen ze aan op 24 januari 1962, al ondertekenden ze het niet allemaal.

John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en originele drummer Pete Best zetten wél hun handtekening, maar Epstein deed dat niet.

Naar eigen zeggen was dat om de Beatles van hun verplichtingen te kunnen ontslaan als zij het idee zouden hebben ergens anders beter af te zijn. Hij twijfelde er namelijk enigszins aan of hij de Beatles wel goed van dienst zou kunnen zijn, al was hij van plan zich heel stipt aan het contract te huden.

Verwacht wordt, dat het contract nu zo’n 300.000 pond (335.000 euro) zal opbrengen.

Dat is veel meer geld dan er destijds in werd overeengekomen: Epstein zou tien procent van de verdiensten van de Beates krijgen en vijftien procent als de groep meer dan 120 pond (nu zo’n 135 euro) per week zou verdienen. Epstein wilde twintig procent, maar McCartney wist succesvol af te dingen……

Epstein moest voor dat bedrag zorgen voor optredens, hun rooster opstellen, hun publiciteit verzorgen en zorgen voor alle zaken die hun kleding, make up, de presentatie en opbouw van de optredens van de groep en, opvallend genoeg, ook voor de nummers die de band zou spelen:

www.sothebys.com/en/articles/a-document-that-changed-history-the-beatles-original-management-contract

 

Toen Best was vervangen door Ringo Starr tekenden de vier en Epstein trouwens een nieuw contract op 1 oktober 1962.