Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

liefdesbrieven Leonard Cohen aan Marianne Ihlen geveild

juni 14th, 2019 at 9:14

Minstens vijftig liefdesbrieven van Leonard Cohen aan Marianne Ihlen zijn geveild in opdracht van haar familie.

Die hebben op een veiling bij het gerenommeerde veilinghuis Christie’s zo’n 770.000 euro opgeleverd, dus ongeveer 15.400 euro per brief. Dat is een belachelijke conclusie, maar met ze zullen voor zowel Cohen als Ihlen destijds toch meer hebben betekend.

Een brief uit december 1960 bracht trouwens meer dan 50.000 euro op, dus er zaten dan dus ook en paar koopjes bij.

Ook een bronzen bel uit het huis van de twee op het Griekse eilidn Hydra was in trek, want die leverde ruim 70.000 euro op.

Zoals bekend was Ihlen een van de grote liefdes van ladies man Cohen: zij was gedurende de jaren zestig zijn muze en inspireerde hem tot veel van zijn songs op ‘Songs from Leonard Cohen’ (1967) en ‘Songs from a room’ (1969), zijn eerste en tweede album.

Nadat zij na hun breuk zo’n 45 jaar geen contact meer hadden gehad, vernam Cohen van Ihlens leukemie en schreef haar een ontroerende afscheidsbrief, met daarin onder meer de volgende passage:

‘Well Marianne, it’s come to this time when we are really so old and our bodies are falling apart and I think I will follow you very soon. Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine. And you know that I’ve always loved you for your beauty and your wisdom, but I don’t need to say anything more about that because you know all about that. But now, I just want to wish you a very good journey. Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.’

Ook de tekst van ‘Travelin’ light’ gaat over hun tweeën. Daarin zinspeelde hij ook op zijn eigen naderende dood.

 

Eerdere berichten over Leeonard Cohen en over Marianne Ihlen vind je in de categorie Nieuws.

 

 

Comments zijn gesloten.