Wij zijn dol op onderzoek dat bewijst dat muziek een helende werking heeft en het onderzoek van het Erasmus MC komt dan ook precies in ons straatje te pas: patiënten die voor, tijdens en na hun operatie via een koptelefoon muziek te horen krijgen, hebben minder verslavende pijnstillers nodig.

Dat concludeert de onderzoeksgroep ‘Muziek als medicijn’ onder leiding van professor Hans Jeekel op basis van een vergelijkend literatuuronderzoek waarin de uitkomsten van 55 studies naast elkaar werden gezet.

Deze patiënten hebben tijdens de operatie minder spierontspanners en minder narcosemiddel nodig en achteraf minder opioïden nodig.

Dat is goed nieuws, want een op de vijftien mensen deze pijnbestrijders krijgt, raakt daaraan verslaafd en die groep is ook in Nederland erg groot.

Professor Jeekel wil nu graag onderzoeken welke soort muziek het beste werkt, want dat is blijkbaar nog niet duidelijk. Wel is inmiddels bekend heavy metal en ‘een bepaald type hardrock’ niet werken.

Wij vragen ons af welk type hardrock dat is, want wij worden onrustig van alle types van die spierballenmuziek en gniffelen dan ook een beetje bij de nogal voor de hand liggende uitleg van de hooggeleerde: ‘Er zijn aanwijzingen dat de muziek aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Er moet een zeker ritme in zitten dat aansluit bij het hartritme, er moeten harmonieën zijn en pauzes.’ Ja, duhuh…….

Zijn gedachte om na dat verdere onderzoek dergelijke muziek te (laten) componeren, doet ons dan weer denken aan de firma Muzak, gespecialiseerd in muziek voor liften en hotellobby’s.

Dat bedrijf doet inmiddels zijn zegenrijke werk wereldwijd onder de naam Mood Media, maar toch zeggen wij: Niet doen, dus…..

https://amazingerasmusmc.nl/actueel/met-chopin-onder-het-mes