Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

heimwee naar Bruce Springsteen?

augustus 11th, 2019 at 9:38

Fans van Bruce Springsteen hebben het zwaar te verduren: niet alleen bracht hij ‘Western stars’ uit, een album waarop hij zichzelf vrijaf lijkt te geven de muzikale speeltuin van de late jaren zestig tot decor kiest voor gladde songs, nu heeft hij ook nog een song vrijgegeven die hij schreef voor een film uit de Harry Potter-cyclus, maar daarvoor nooit werd gebruikt.

Dat nummer sluit naadloos aan bij ‘Western stars’ en bevat behalve dus kwijnende dames in de achtergrond ook heel veel lusteloos zagende strijkers.

Het staat op de soundtrack van de door Springsteensongs geïnspireerde comedy ‘Blinded by the light’.

In een interview met de BBC met Simon Mayo in 2016 zei hij dat hij de ‘big ballad’ schreef voor zijn oudste zoon en dat het nummer helemaal niet karakteristiek voor het soort nummers was dat hij zelf zou zingen, maar blijkbaar is hij van mening veranderd:

https://www.youtube.com/watch?v=Y70yfKSAPrc

Toch is er hoop voor de fans die nu net als Springsteen zelf de kluts helemaal kwijt zijn: zonder publiciteit vooraf heeft hij zijn akoestische optreden voor het Bridge Street Festival van 13 oktober 1986 uitgebracht.

Daar trad hij dat jaar op op de eerste editie van het jaarlijkse benefietconcert dat werd georganiseerd door Neil Young en zijn toenmalige vrouw Pegi ten bate van de Bridge Street School, een school voor speciaal onderwijs.

Springsteen speelde tien songs, de eerste twee solo en daarna met Danny Federici op accordeon en Nils Lofgren op akoestische gitaar. Ter verhoging van de feestvreugde doen Crosby, Stills, Nash & Young mee in de laatste song van zijn set, ‘Hungry heart’. Springsteen is daar zichtbaar opgetogen over, zo blijkt uit deze video, die om een of andere raadselachtige reden voorzien is van gigantische ondertiteling:

https://www.youtube.com/watch?v=Ldj-K_moJ9E

Die set was heel wat anders dat de eraan voorafgaande tournee met de E Street Band, toen Springsteen in stadions de ‘Born in the USA’-tournee afwerkte. Het was trouwens zijn eerste akoestische optreden sinds 1972, melden statistici.

Bijna het hele optreden is afkomstig van de opnamen van het mengpaneel, maar niet helemaal: enkele fragmenten zijn afkomstig van opnamen van fans en van een ander (?) mengpaneel.

Het concert is uit als cd en als download en Springsteen doneert geheel in stijl twee dollar per verkocht exemplaar aan de Bridge Street School.

Ook te zien zijn de met veel enthousiasme a capella gezongen opener ‘You can look but you’d better not touch’ en het lange ‘Darlington Country’:

https://www.youtube.com/watch?v=kiVud8tM5_0

https://www.youtube.com/watch?v=bJjXGHKog04

Eerdere berichten over Bruce Springsteen vind je in de categorie Nieuws.

Comments zijn gesloten.