In de zich almaar voortslepende zaak tussen de ervan van gitarist Randy California en Led Zeppelin over de al dan niet opvallende overeenkomsten tussen het instrumentale Spirit-nummer ‘Taurus’ en ‘Stairway to heaven’ krijgt Led Zeppelin nu wel zeer welkome steun.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie in San Franciso heeft namelijk schriftelijk meegedeeld dat alleen de bladmuziek van ‘Taurus’ beschermd was door copyright, doordat het nummer geschreven werd voor een wet van kracht werd die opnames beschermde. Dat gebeurde pas in 1972 en ‘Taurus’ dateert van 1968.

Bovendien zouden passages uit een song pas beschermd moeten worden als ze identiek waren aan die uit een andere song en hoewel de overeenkomsten veel groter zijn dan de verschillen, is dat hier nu net niet het geval.

Dit is de zoveelste ontwikkeling in een al jaren aanslepende plagiaatzaak, want in 2016 sprak een jury in Los Angeles zich nog uit in het voordeel van Led Zeppelin. Daarbij baseerde die zich uitsluitend op de bladmuziek en dat was dan weer de reden dat de zaak in hoger beroep werd heropend in San Francisco, toen een rechtbank daar besloot dat in dat eerdere proces de twee songs zouden moeten zijn afgespeeld.

Hoe deze nieuwe juridische spitsvondigheid de zaak beïnvloedt moeten we nog even afwachten, want die die pas in de laatste week van september, maar op het eerste gehoor zijn de overeenkomsten wel heel toevallig…..

Veel eerdere berichten over dit vermeende plagiaat vind je in de categorie Nieuws.