De gitaar waarop Duane Allman speelde op ‘Layla’ van Derek and the Dominoes is in de VS geveild.

Allman speelde op de Gibson Les Paul Goldtop uit 1957 op het debuut van de Allman Brothers Band (1969) en op opvolger ‘Idlewild’ (1970).

Vrij snel na de sessies met Eric Clapton’s band ruilde hij hem tegen een Les Paul uit 1959 met Rick Stine, de gitarist van Stone Balloon, de groep uit zijn voorprogramma. Die had een gitaar als Eric Clapton en Duane Allman wilde er ook zo een.

In 1977 kocht Scott Lamar de toen zwaar verwaarloosde gitaar voor 475 dollar (430 euro) en repareerde hem volgens het persbericht gedurende ‘de erop volgende decennia’.

Vervolgens stond hij hem af in bruikleen aan het Allman Brothers-museum, Big House, in Macon, Georgia.

Nu heeft hij hem via een veiling verkocht aan een anonieme koper voor 1.250.000 dollar (1.128.000  euro), maar de nieuwe eigenaar heeft toegezegd hem zes maanden per jaar in het museum tentoon te stellen.

Wie de gitaar wil zien, moet wachten tot november, want dan komt de gitaar weer terug naar het Big House Museum voor een half jaar:

https://www.macon.com/news/local/article233945637.html

 

Eerdere berichten over de Allman brothers Band, Gregg Allman en de verfilming van zijn memoires ‘Midnight rider’ vind je in de categorie Nieuws.