Nasa heeft een steen op Mars vernoemd naar de Rolling Stones.

Oorzaak van dit alles is dat de steen ongeveer een meter leek weg te rollen bij de landing van het ruimtevoertuig InSight in november 2018.

Die afstand was een record, want nooit eerder nam NASA iets dergelijks waar.

Hoewel de steen niet groter is dan een golfbal, reageerde de band opgetogen in een persbericht: ‘What a wonderful way to celebrate the ‘Stones No Filter’ tour arriving in Pasadena. This is definitely a milestone in our long and eventful history. A huge thank you to everyone at NASA for making it happen.’

Achter de vernoeming is onderdeel van een imagocampagne, zo zegt de directeur van NASA’s Planetary Science Division in Washington in feite: ‘Part of NASA’s charter is to share our work with different audiences. When we found out the Stones would be in Pasadena, honouring them seemed like a fun way to reach fans all over the world.’

NASA’s Jet Propulsion Laborotory-geoloog Matt Golombek voegde daar nog aan toe, dat de ‘Rolling Stones-rock’ waarschijnlijk in weinig wetenschappelijke artikelen zal opduiken, maar dat de steen wel belangrijk is in het NASA-onderzoek naar het Mars-landschap.

Bovendien is deze rots niet naar de Stones vernoemd door de International Astronomicla Union, maar door NASA zelf. Daardoor heeft de vernoeming geen officiele status en is het dus niet meer dan een bijnaam, hoewel Robert Downy jr. was opgetrommeld om de aankondiging te doen voor het Stones-concert in Pasadena op donderdag 22 augustus:

www.youtube.com/watch?v=1Az-S4MdifU