De handelsbeperkingen op palissander worden vermoedelijk binnenkort opgeheven voor zover het gaat om de fabricage van muziekinstrumenten.

Dat besluit wordt verwacht op een congres over bedreigde planten- en dierensoorten in Genève.

Daarmee wordt een besluit van de CITES (de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) uit 2017 teruggedraaid dat onbedoelde effecten had.

Het opnemen van palissander was het gevolg van de enorme vraag naar palissandermeubelen in China, waardoor de boom ernstig werd bedreigd.

Maar palissander zorgt ook voor de bepalende klank van gitaren, cello’s en klarinetten en fabrikanten van muziekinstrumenten ondervonden ook de gevolgen van de beperkende maatregel.

Niet alleen leverde dat een forse inkomensderving op, het zorgde ook voor een continue stroom vergunningsaanvragen, importpapieren etc.

Als het voorstel wordt aangenomen, kunnen muziekinstrumenten, onderdelen ervan en accessoires ervoor die palissander bevatten weer zonder vergunningen worden verhandeld en verscheept.

Helemaal vrij wordt de handel dan ook weer niet: het hout van de palissander als grondstof blijft dan wel onderworpen aan vergunningen die individuele landen afgeven.