Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk 106.8FM

Muscle Shoals-sessiegitarist Jimmy Johnson overleden

september 6th, 2019 at 10:40

Jimmy Johnson, een van de oprichters van de Muscle Shoals-studio en gitarist van huisband The Swampers, is overleden. Hij was 76 jaar oud.

Johnson was gitarist achter talloze groten als Aretha Franklin, de Staple Singers en Paul Simon.

Johnson werkte in de vroege jaren zestig al als sessiegitarist, maar dan in de FAME-studio’s, ook in Muscle Shoals. Daar begeleidde hij onder anderen Aretha Franklin, Wilson Pickett, Percy Sledge  en Etta James.

Samen met drummer Roger Hawkins, bassist David Hood en toetsenist Barry Beckett begon Johnson de Muscle Shoals Sound Studio na ruzie over geld met FAME Studios-eigenaar Rick Hall.

Daar was The Swampers, die de naam The Muscle Shoals Rhythm Section hadden gedeponeerd als merk, de groep achter artiesten als anderen  de Staple Singers, Leon Russel, Rod Stewart, Lynyrd Sknynyrd,  Paul Simon’s ‘Kodachrome’, Levon Helm en Delbert McClinton.

Johnson was ook de sound engineer bij drie songs van de Rolling Stones. Zij namen daar in 1969 drie songs voor ‘Sticky fingers; op met Johnson achter de knoppen: ‘Wild horses’, ‘Brown sugar’ en ‘You gotta move’ tijdens een Amerikaanse tournee.

Johnson en de andere Swampers waren het onderwerp van de documentaire ‘Muscle Shoals’(2013).

In dit interview vat hij zijn eigen loopbaan kernachtig samen:

https://www.al.com/entertainment/2015/06/swampers_guitarist_jimmy_johns.html

 

 

 

Comments zijn gesloten.