Op 12 oktober was het in het Verenigd Koninkrijk National Album Day, hoewel in sommige berichten ook sprake is van 13 oktober.

Dat zal wel afhankelijk zijn van waar de muziekwinkels open waren, want misschien zijn die ergens in het VK op zondag nog dicht.

Hoe dat ook zij, het was de eerste National Album Day, ingesteld vanwege het zeventigjarig jubileum van het album als muziekdrager.

Sinds 1948 ( 71 jaar gelden dus….) zouden volgens het British Phonographic Institute zo’n 5 miljard albums zijn verkocht, als je lp’s, cd’s, downloads streams bij elkaar optelt.

Ter ere daarvan publiceerde de BBC ook een lijst van de veertig populairste albums van de laatste twintig jaar. Een discutabele keuze, uiteraard, want dat sluit de groten van de jaren zestig en zeventig uit.

Als je die beperking voor lief neemt, valt op hoeveel middle-of-the-road nog altijd populair is.

De enige acts die onze goedkeuring nog wel kunnen wegdragen zijn Addele en Duffy, de vrouw die even beter leek dan Amy Winehouse, maar te eigenzinnig bleek voor het grote succes.

Dat lijkt heel paradoxaal, want Winehouse deed voortdurend haar eigen zin, maar Duffy had geen zin in de publiciteitsmachine en verdween daarmee al snel uit beeld.

De hele lijst met veel Adele, Coldplay, Take That en Ed Sheeran én inclusief een soundtrack (?!) vind je hier:

www.bbc.co.uk/programmes/articles/2g100fDBtLLRtKnDQ4ZKrsw/the-top-40-best-selling-albums-of-the-21st-century-so-far