In Nederland staat 4 mei natuurlijk in het teken van een heel andere dodenherdenking en in Kippenvel 631 van 5 mei draaiden we C, S, N & Y’s ‘Ohio’ niet, maar het is toch een song met een magnetiserende riff en bloedstollende koortjes.

Bovendien is het uitgegroeid tot een symbolische song voor vreedzaam verzet tegen een dove en blinde overheid, die bovendien reageert met buitensporig geweld met vier doden en negen gewonden als gevolg.

De wordingsgeschiedenis van ‘Ohio’ is daarmee al interessant, mar wordt dat nog meer door de moeizame verhouding tussen de Crosby, Stills, Nash en Young, die elkaar ook op dat moment niet meer konden luchten of zien.

Rolling Sone’s David Browne schreef erover in zijn ‘Fire and Rain: The Beatles, Simon & Garfunkel, James Taylor, CSNY and the lost story of 1970’ en zette dat fragment op de site van het blad waarvoor hij schrijft.

Dat is smullen:

htpp://www.rollingstone.com/music/music-features/kent-state-massacre-neil-young-csny-ohio-history-992126/

 

Eerdere berichten over de vaak getroebleerde verhoudingen tussen Crosby, Stills, Nash en Young vind je in de categorie Nieuws, hoewel Stills daar eigenlijk geen rol in speelt.