Toetsenist Mike Finnegan is op woensdag 11 augustus in een ziekenhuis in Los Angeles overleden aan de gevolgen van nierkanker. Hij was 76 jaar oud.

Hoewel Finnigan twee soloalbums uitbracht en ook twee albums maakte met Les Dudek en Jim Krueger als DFK, speelde hij zijn leven lang in dienst van anderen, zowel in de studio als tijdens tournees. Dat deed hij vooral op de Hammond B-3.

Zo stond hij op de loonlijst bij een indrukwekkende én afwisselende lijst artiesten als Janis Joplin, Joe Cocker, Etta James, Dave Mason, Crosby, Stills & Nash en soms Young, Buddy Guy, Cher, Leonard Cohen, Kara Grainger, The Manhattan Transfer, Keb’ Mo’, David Coverdale en Bonnie Raitt. Van de laatste was hij jarenlang de vaste toetsenist, net als van Etta James.

Ook zat hij in Taj Mahal’s Phantom Blues Band. Voor zijn spel daarin werd hij twee keer onderscheiden met de Blue Music Award, die daarvoor de W.C. Handy Award heette.

Daarnaast speelde hij filmmuziek en muziek voor commercials.

Ook was Finnegan een actief blogger voor Crooks And Liars, een progressieve nieuwsblog.

Bonnie Raitt eert hem in een in memoriam behalve voor zijn muzikale bijdragen ook voor de essentiële bijdrage die hij en zijn vrouw Candy leverden in haar strijd om de drank af te zweren:

 

https://www.bonnieraitt.com/article/passing-mike-finnigan