Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Abba: ah bah?

september 5th, 2021 at 17:10

De vier leden van Abba hebben in een persconferentie afgelopen week niet alleen twee nieuwe songs vrijgegeven, maar ook een nieuw album en een serie digitale concerten aangekondigd.

Dat is blijkbaar niet hetzelfde als concerten met behulp van hologrammen, want die vergelijking wordt nadrukkelijk ontkend: het zijn geen avatars maar ‘Abbatars’.

Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Anni-Frid Lyngstad zullen dan ook niet zelf zingen en spelen tijdens eens serie concerten in een theater dat speciaal voor de gelegenheid in Londen zal worden gebouwd. Een tien muzikanten tellende groep doet dat overigens wél.

 

We hebben een paar dagen de tijd genomen om te luisteren naar die twee nieuwe songs om daarover een gedegen oordeel te vormen.

ABBA is tenslotte een groep met een groot hitverleden vol even gelaagde als meezingbare popsongs en verdient het op zijn merites te worden beoordeeld, maar het is op basis van die twee nieuwe nummers de vraag wat we moeten verwachten van het voor 5 november aangekondigde album ‘Voyage’.

‘Don’t Shut Me Down’ lijkt zowel tekstueel als muzikaal wel enigszins op Agneta Fältskog’s single ‘The Day Before You Came’ en is dus tenminste nog een song met duidelijke ABBA-invloeden, maar het meer dan vijf minuten durende ‘I Still Have Faith In You’ maakt de pretenties van eigentijdse symfonie niet waar.

Het nummer komt de eerste twee minuten melodisch niet op gang met zijn eindeloos uitgerekte intro, terwijl de zang ook maar nauwelijks zuiver te noemen is.

Bovendien wordt die bedekt door een aanzwellend bed van strijkers. Misschien is dat om de zang toe te dekken, maar het zou ook kunnen dat Andersson en Ulvaeus zich willen laten kennen als serieuze componisten van muziek die de tijd kan trotseren.

Luisterend naar het resultaat hebben wij er moeite mee daarin te geloven:

https://www.youtube.com/watch?v=pAzEY1MfXrQ

 

https://www.youtube.com/watch?v=hWGWFa3jznI

 

Eerdere berichten over ABBA vond je in de categorie Nieuws.

Comments zijn gesloten.