liefdewerk

Jacqueline Heijmans, Geert de Heer en Sjef Hermans brachten in december 2020 hun tweede album uit, Sad Songs for Us to Bear’.

Recent verscheen hun derde, waarop ze veertien songs zetten die zijn geïnspireerd op de klassieke zeven werken van barmhartigheid: voed de hongerige, geef de dorstige te drinken, kleed de naakte, geef de vreemde onderdak, verzorg de zieke, bezoek de gevangene en begraaf de dode.

Net als die vorige en hun debuut, ‘Silent Voices  – songs inspired by Bonhoeffer’s Prison Poems’, mengt songschrijver Sjef Hermans eigen songs met covers. Voor dit album schreef hij er negen en vulde de groep die aan met traditionals en songs van Ella May Wiggings, Sister Rosetta Tharpe en Carly Putman.

Vaste gasten als harmonicaspeler Gait Klein Kromhof en violist Wissem Ziadi deden mee, net als achtergrondzangeressen Tamara de Kraker, Ingeborg van Liere, Jolanda Verburg en Anne-Marie van der Vliet.

Hoewel de zeven werken van barmhartigheid al uit de middeleeuwse geloofstraditie stammen, koppelen de Sunshine Cleaners ze aan de wereld van vandaag: zo wordt de dorstigen laven bezongen in de traditional ‘Bring Me a Little Water, Silvy’, dat dateert uit de Amerikaanse slavernij, én in ‘Hanging Coffee’, waarin mensen een ‘tegoedbriefje’ voor een kop koffie achterlaten voor wie daarvoor het geld niet heeft.  Ook de hedendaagse vluchtelingencrisis krijgt een gezicht in ‘Homesick’, waarin een jonge Syrische vluchteling zijn familie achterlaat op zoek naar het beloofde land, terwijl Willie Harris’ ‘Never Drive a Stranger from your Door’ uit 1930 stamt.

In combinatie met de door akoestische gitaar, banjo, mandoline en dobro bepaalde songs is dit even tijdloze als actuele folk.

 

***1/2

 

Het bericht over de albumpresentatie op 17 oktober as. in de Kleine Kerk in Veere vind je in de categorie Concerttips.

 

De recensies van ‘Sad songs for us to bear’ én van ‘Silent Voices – song inspired by Bonhoeffer’s Prison Poems’ vind je in de categorieën Recensies folk.

 

 

Eerdere berichten over de Sunshine Cleaners vind je in de categorieën Nieuws, Concerttips, Rootsmuziek op radio, tv en internet en De rode draad.