Kippenvel – Ruud Heijjer

 elke dinsdagavond van 20:00 – 22:00 op RTV Katwijk op 106.8FM en via deze site

Zoveel

oktober 31st, 2009 at 10:31

Natuurlijk doe ik er ook dit jaar weer fanatiek aan mee, al is het onzin: de tien beste cd’s van het jaar. Vind je dat inconsequent, omdat ik vorig jaar schreef over de nare gevolgen die het móeten maken van definitieve keuzes met zich meebrengt, en vooral de willekeur daarvan?

Begrijp je dan niet dat ervan afzien nog erger is? Dan kun je anderen niet eens meer proberen te bekeren tot díe tien cd’s, hoe wanhopig lukraak de uiteindelijke lijst ook is. Daarmee zouden ze bijna onherroepelijk uit het zicht verdwenen zijn, want de lijstjes van mijn lotgenoten bevatten steevast bijna alleen ándere cd’s.


Het is een raadsel, maar Heaven’s jaarlijstjes zijn zo divers, dat het maken van een definitieve toptien volkomen nutteloos is. Daar begint de hoofdredactie dus niet aan, maar dat zegt nog niet dat niemand dat monnikenwerk doet. Op www.muzieklijstjes.nl/Heaven staat minutieus per jaar uitgesplitst wat medewerkers alle vorige jaren het mooist vonden, of, sterker nog: onmisbaar voor ieder cd-rek.
Een kostbare zaak, want over 2007 werden 173 cd’s genoemd door 23 deelnemers. Slechts 26 titels kwamen meer dan eens voor en dus waren 147 cd’s meesterwerken in de ogen van maar één deelnemer, ofwel 85%. Op nummer een staan ex aequo twee cd’s met het maximale aantal van wel víer vermeldingen: Raising Sand van Alison Kraus en Robert Plant en Abbey Sings Abbey, inderdaad van Abbey Lincoln.
Bewijst die waanzinnig lage mate van overeenstemming nu de spreekwoordelijk brede smaak van de schrijvers van ons blad, of toont die aan dat een relevante toptien over de oogst van een jaar domweg niet mogelijk is?

Wij cirkelden ook dit jaar weer om het onzegbare heen en faalden opnieuw eervol, maar dat kan blijkbaar niet anders. Wie veertig cd’s of meer uit míjn toptien wil horen, beluistert vanaf 6 januari a.s. de Kippenvel Top Zoveel 2008. Minstens drie dinsdagen zendt www.rtvkatwijk.nl die uit van 21:00 tot 23:00. Tot dan!

Comments zijn gesloten.