Volgende week wordt op de Amerikaanse zender RFD-tv een nieuwe documentaire over singer-songwriter Don McLean vertoond.

Van RFD-tv hadden ook wij nog nooit gehoord, maar de zender heeft 52 miljoen abonnees en heeft als missie programma’s te maken over het boerenbedrijf, de paardenwereld en hetleven op het platteland.

‘Don McLean; American Troubadour’ komt uit vijftig jaar nadat zijn ‘signature song:  ‘American Pie’ bovenaan stond in de Amerikaanse hitparade.

McLean kent regisseur al zo’n veertig jaar en gaf hem daarom toestemming om te filmen en hem te vragen wat hij maar wilde.

Zo zou een beeld moeten ontstaan van een carrière die inmiddels ook al vijftig jaar duurt, maar in onze ogen toch vooral opgehangen is aan die eerste hit en opvolger ‘Vincent’.

McLean zit midden in een Amerikaanse tournee, heeft afgelopen week zijn optreden op de conventie van de National Rifle Association afgezegd na de schietpartij op een basisschool in Uvalde, Texas.

Saillant detail is natuurlijk, dat McLean dus wel voor die organisatie wilde optreden ondanks eerdere massamoorden op scholen, al vonden die wat langer geleden plaats.

Principieel tegen wapenverkoop aan particulieren lijkt hij dus ondanks zijn melancholieke teksten niet te zijn.

McLean komt trouwens naar Europa voor optredens: in september en begin oktober speelt hij zestien keer in het Verenigd Koninkrijk en daarna tot half november nog zeventien keer op het Europese vasteland.

In Nederland treedt hij aan het begin van dat gedeelte van zijn tournee twee keer op: op 9 november staat McLean in Concertgebouw de Vereeniging en op 10 oktober in Koninklijk Theater Carré.