Rounder 888072427433

tweeslachtige toegift

Tijdens de opnamen voor een countryalbum waarop Dr. John zijn jeugdhelden wilde eren, verslechterde zijn gezondheid onomkeerbaar en moesten hij en gitarist en co-producer Shane Theriot zijn zang bij hem thuis opnemen in het besef dat het zijn laatste album zou worden.

Misschien schreven de twee daarom nog drie songs die niets met country te maken hebben en nam Dr. John daarom een nieuwe versie op van ‘I Walk on Guilded Splinters’, al werd de muziek met Rickie Lee Jones’ zang na zijn dood raadselachtig genoeg gewist door zijn erven en vervangen door de overigens sfeervolle, uiterst onheilspellende begeleiding van The Promise of the Real.

Dat levert een wisselvallig geheel op,

waarin Dr. John met drummers Carlo Nuccio en Herlin Riley, bassisten Will Lee en Tony Hall, organisten Jon Cleary en David Torlanowski en Theriot door funk, rhythm ‘n’ blues en country beïnvloede songs speelt, vaak zingend over afscheid nemen.

Opvallend is ook, dat slechts in drie songs die dwarse New Orleans-blazers meedoen. Dr. John maakt van Hank Williams’ ‘Ramblin’ Man’ echter een even kale als desolate countryblues, al is diens  ‘I’m so Lonesome I could Cry’ futloos, net als Cowboy Jack Clement’s ‘Guess Things Happen That Way’: hoe integer ook gedaan, daarin ontbreekt de muzikale magie die Dr. John onderscheidt van alle anderen.

Wel zet hij de traditional ‘Gimme That Old Time Religion’ swingend naar zijn hand ondanks zijn karakteristiek kwakende kompaan Willie Nelson, die zijn zang elders opnam. Dat deed ook singer-songwriter Katy Pruitt in twee songs, waarbij haar te heldere stem bleek afsteekt tegen de fladderfalset van Aaron Neville en de soulvolle achtergrondzang van Yolanda Robinson en Jolynda ‘Kiki’ Chapman elders. Haar belangrijkste connectie met Dr. John lijkt dan ook hun gezamenlijke platenlabel.

Daarmee is dit album geen meesterwerk zoals ‘Gumbo’, ‘In the  Right Place’, ‘Goin’ Back to New Orleans’, ‘Creole Moon’ en ‘Anutha Zone’, maar een weemoedig en soms hoorbaar breekbaar afscheid van een van New Orleans’ grootste iconen.

***

Eerdere berichten over Dr. John vind je in de categorieën Nieuws, New Orleans, Concerttips, Dossier Ook al dood…, Columns, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Luisterpalen en Concertrecensies.


De recensies van ‘Locked Down’, ‘Tribal’, ‘Creole Moon’, ‘Sipiana Hurricane’, ‘The City That care Forgot’ vind je in de categorie Recensies New Orleans vind je in de categorie New Orleans.