Van Tom Petty and the Heartbreakers komt op vrijdag 25 november een nieuwe livealbum uit.

Op ‘Live at he Fillmore (1997)’ staan naast eigen werk van Petty en zijn band  als ‘Mary Jane’s Last Dance’en  ‘It’s Good To Be King’ ook heel veel covers van songs: Bob Dylan’s ‘Knockin’ On Heaven’s Door’, J.J. Cale’s ‘Crazy Mama’, The Rolling Stones’ ‘Time is on My Side’, mar ook nummers van The Kinks, de Everly Brothers, Bill Withers, The Byrds, Chuck Berry en Booker T. & the M.G.’s.

Bovendien spelen ex-Byrds-voorman Roger McGuinn en blueslegende John Lee Hooker ook mee.

Er was materiaal genoeg om uit te kiezen, want de groep gaf er een serie van twintig concerten waarvan de laatste zes integraal werden opgenomen.

Die serie was niet alleen het gevolg van de populariteit van deze Amerikaanse iconen, maar ook een manier om te putten uit de traditie van de popmuziek én inspiratie op te doen voor een volgend studioalbum.

‘Live at the Fillmore (1997)’ verschijnt in allerlei verschillende versies: een dubbel-cd van twee uur met 33 nummers, waarvan achttien covers en een zestien pagina’s tellend fotoboekje, een box met vier cd’s van meer dan vier uur met 58 nummers, waarvan 35 covers, een fotoboekje van 32 pagina’s, drie plectrums, een gelamineerd ‘All Acces’- pasje en een patch met als opschrift ‘The Fillmore House Band’.

De versies van drie en zes lp’s zijn muzikaal identiek aan de dubbel-cd en de cd-box van vier cd’s, al verschillende extraatjes iets van elkaar.

Inmiddels is er een geanimeerd filmpje van ‘Listen to her Heart’ slechts af en toe doorsneden door livebeelden:

www.youtube.com/watch?v=ipqCIbM4PYQ&t=196s

terwijl op de bij het album horende website een versie van JJ Cale’s ‘Call the Breeze’ te zien is. Ook dat is voorzien van getekende beelden.

Petty en de zijnen spelen dat uitermate adequaat, maar laten met hun volle gitaarsound en dominant solerende toetsenist Benmont Tench niet de voor Cale kenmerkende ruimte.

Daar zijn bij ‘shop’ ook songlijsten te vinden, net als de vele andere details:

www.tompetty.com/fillmorelive

Elders zijn dan weer de liner notes te vinden die bij het album horen:

https://www.dropbox.com/s/12y6n3vuzvgzye4/TPHB%20Fillmore%20Liner%20Notes%20by%20Joel%20Selvin.pdf?dl=0

Ook is er nog een filmpje van ruim acht en een halve minuut met een soort verslag van die serie optredens, al zitten daarin ook wel weer beelden uit de clips van ‘Listen to her Heart’ en ‘Call the Breeze’:

Alles bij elkaar lijkt het me door de vele covers een album voor Petty-adepten die heimwee hebben naar de sfeer van zijn concerten, maar voor anderen geen onmisbaar album.