Larry Mullen jr., de drummer van U2, heeft in een lang profiel van de groep in The Washington Post gezegd dat hij volgend jaar niet op tournee kan.

Als U2 dat wel doet, zo zei hij, dan is het zonder mij: hij vertelde geopereerd te moeten worden om te kunnen blijven drummen. Hij gaf echter geen details over wat hem mankeert.

Dat is op zich natuurlijk al nieuws, al wordt Mullen jr. niet geciteerd maar geparafraseerd: Mullen jr. is immers de meest onzichtbare van de vier leden van de groep.

In dat profiel staat echter veel meer interessants en het is daarmee de moeite waard alles te lezen, hoewel er geen sprake is van spreekwoordelijke kleine lettertjes.

Bono, The Edge, Adam Clayton en Mullen jr. werden geïnterviewd voor een lang stuk vanwege de toekenning van een Lifetime Achievement Award door het Kennedy Center.

Niet alleen duiken in het artikel de titels op van de twee albums die de groep plant: ‘Songs of Ascent’ en ‘Surrender’.

Het eerste zou bijna af zijn, het tweede zou

veertig (!) kale versies bevatten van de songs waarover Bono ook schrijft in zijn gelijknamige memoires.

Mullen jr. zegt overigens nog veel meer over zijn eigen operatie: hoewel U2 over het algemeen wordt gezien als een band waarin de leden een even grote inbreng hebben, beschrijft hij dat beslissingen worden genomen door het ‘Politbureau’, een naam voor het uitvoerend comité in overwegend communistische dictaturen.

Ook stelt hij dat het systeem dat de band zoveel heeft gebracht, langzaamaan verwerd tot een  ‘goedaardige dictatuur’.

Of Mullen jr. daarmee de huidige gang van zaken beschrijft of die in het verleden is overigens niet duidelijk

Ook Bono zegt trouwens dat de groep vaker op het punt stond uiteen te vallen dan mensen denken. Dat was meestal na echt goede albums, doordat je elkaar tijdens de opnamen van een album nu eenmaal pusht en dat gaat ten koste van de persoonlijke verstandhouding…

https://www.washingtonpost.com/arts-entertainment/2022/11/28/u2-kennedy-center-honors/

Eerdere berichten over U2 vind je in de categorie Nieuws.