Fleetwood Mac-zangeres Christine McVie is op 30 november overleden na een korte ziekte. Zij was 79 jaar oud.

Dat heeft haar familie bekend gemaakt. Een doodsoorzaak hebben zij niet meegedeeld:

‘On behalf of Christine McVie’s family, it is with a heavy heart we are informing you of Christine’s death.

She passed away peacefully at hospital this morning, Wednesday, November 30th 2022, following a short illness. She was in the company of her family.

We kindly ask that you respect the family’s privacy at this extremely painful time and we would like everyone to keep Christine in their hearts and remember the life of an incredible human being, and revered musician who was loved universally. RIP Christine McVie.’

Ook Fleetwood Mac reageerde:

https://twitter.com/fleetwoodmac/status/1598036525903941632?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1598036525903941632%7Ctwgr%5Eeb999333d9166d7bc9cdb46b9fae64c4ee4e0413%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.nme.com%2Fnews%2Ffleetwood-macs-christine-mcvie-has-passed-away-3358449

Christine McVie was lid van de Engelse bluesformatie Chcken Shack, die een hit had in 1968 met ‘I’d Rather Go Blind’.

Die groep kwam regelmatig Fleetwood Mac tegen tijdens optredens en in datzelfde jaar trouwde ze met bassist John McVie. Op hun huwelijksnacht werden ze dronken met Joe Cocker, die in hetzelfde hotel verbleef als zij.

Ze speelde al op een paar nummers van ‘Mr. Wonderful’, het tweede album van die groep mee, en werd er lid van in 1970, toen gitarist en frontman Peter Green de band verliet.

Ze ging met de andere leden mee naar de VS, toen dat land betere carrière mogelijkheden bood, al was ze er eigenlijk op tegen.

Nadat Lindsey Buckingham en Stevie Nicks tot de ook in Amerika kwakkelende groep waren toegetreden, kwam na het naamloze album ‘Fleetwood Mac’ hun grote doorbraak met ‘Rumours’, nog altijd het best verkochte album uit de popgeschiedenis.

Voor dat door drank, drugs en relatieproblemen overgoten album schreef McVie enkele van de grootste Fleetwood Mac-klassiekers: ‘Don’t Stop’en ‘You Make Loving Fun’ en ‘Songbird’. Ook op latere albums stonden veel songs van haar hand.

In 1998 verliet zij de groep kort nadat de groep lid was gemaakt van de Rock ‘n’ Roll Hall of Fame vanwege vliegangst en het verlangen naar rust, die zij vond op het Engelse platteland, maar in 2014 maakte zij haar comeback in de groep, na een telefonische vergadering met de andere leden en het door haar genomen besluit niet meer bang te zijn om te vliegen.

Hoewel Stevie Nicks met haar schilderachtige uiterlijk en altijd uit de maat zijnde danspasjes de frontvrouw was, was de achter haar toetsen verscholen McVie minstens net zo belangrijk voor het geluid van de groep.

In 2017 bracht ze nog een naamloze duoplaat uit met Lyndsey Buckingham en eerder dit jaar ‘Songbird’,  een soloalbum met nieuwe versies van songs van haar twee soloalbums.

Eerdere berichten over Christine McVie vind je in de categorie Nieuws.