Wilbe Records

www.williambell.com

klassiek op meer dan een manier

Stax-soulveteraan William Bell nam twaalf songs op voor de opvolger van zijn goed ontvangen album ‘this is where i live’, dat in 2017 verrassend genoeg werd bekroond met de Grammy in het americanagenre.

Op dat album kreeg hij assistentie van Marc Cohn en John Leventhal, die zijn geluid respecteerden en versterkten, terwijl Bruce Spingsteen zijn ‘I Forgot To Be Your Lover’ opnam voor zijn recente coveralbum ‘Only The Strong Survive’.

Zijn nieuwe songs schreef Bell met wisselende anderen en hij produceerde ze met de hulp van Reginald ‘Wizard’ Jones. De laatste heeft een grote rol, want hij is drie keer de co-componist, in elf songs de toetsenist én samen met Bell opnametechnicus en producer. Ook gitarist Larry Campbell schreef echter een keer mee, net als Greg Humphries en Scott Bomar.

Bell nam bijna alle songs op met zijn livegroep, de Total Package Band. Die telt behalve

een drummer, een bassist, een toetsenist en een gitarist ook drie blazers, terwijl in acht songs ook achtergrondzangeressen te horen zijn.

Dat is een solide swingende basis voor de inmiddels 84 jaar oude Bell, die overduidelijk een klassiek soulzanger is. Zijn nummers bevatten echter ook invloeden uit blues, gospel en country. Hij zingt de mix van ballads en enkele uptemponummers soulvol, terwijl hij regelmatig percussie aan zijn songs toevoegt.

Bells stem blijkt nog altijd even krachtig als zuiver met een rauw, emotioneel randje. Dat maakt zijn teksten geloofwaardig. Hier bezingt een man met veel vuur zijn leven: zijn verleden, heden én toekomst. Het levert een overtuigend album op dat net zo goed is als zijn vorige.

***1/2

Andere berichten over William Bell vind je in de categorie Nieuws.