www.claudiarobbens.com

klassieke roots.

Het titelnummer van ‘Make a Difference’ gaat loom en onafwendbaar groovend van start, waardoor zangeres Claudia Robbens veel ruimte krijgt voor haar geïnspireerde zang: tegen de sfeerbepalende gitaar en Hammond in zingt ze soepel, haar woorden rekkend en buigend, terwijl haar drummer en bassist de song voortstuwen.

Dat geldt in nog sterker mate voor ‘Be the Change’, waarin Robbens nog vrijer fraseert en haar toonhoogte even expressief als emotioneel varieert, terwijl haar ritmesectie haar opnieuw draagt en gitaar en Hammond weer puntig tegenspel bieden. Haar zang komt zo optimaal tot zijn recht, maar ook in uptempo-songs als ‘She Grooves’ en ‘Dante’s Blues’ bewijst Robbens haar kunnen.

Haar twaalf nieuwe nummers zijn

dus al net zo rootsy als die op voorganger ‘Who You Want To Be’, al zijn deze keer in enkele songs ook duidelijke invloeden uit gospel, blues en country te horen.

Haar muzikanten kunnen met al die genres even goed uit de voeten: drummers Mark Eshuis en John Kakiey, bassist Dick Hoppe en contrabassist Joost van den Akker, toetsenist Gregor Hamilton, toetsenist-gitarist Ruud de Grood, gitarist Kim Wijsbeek, violist Joost van Es en tubaspeler Patrick Vorian zorgen voor de stijlvaste en sfeervolle begeleiding. Daarbij liet producer Andre van den Bunt, ook verantwoordelijk voor ‘Who You Want To Be’, Hamilton, De Groot en Wijsbeek vaak fel maar afgemeten soleren. Zo staan Robbens vocalen steeds verdiend in spotlights en kan ze zich meten met haar Amerikaanse rootsheldinnen.

Het is daardoor des te onbegrijpelijker dat dit tijdloze album uit 2022 niet meer weerklank vond.

****

De recensie van ‘Who You Want to Be’ vind je in de categorie Recensies roots.