New West 6552

slechte tijden, goede tijden

Buddy en Julie Miller maakten sinds 2001 al drie duo-albums, terwijl ze al sinds 1991 ook voortdurend op elkaar soloalbums meespelen.

Op hun vierde gezamenlijke zetten ze elf door Julie geschreven songs en een song die achtergrondzangeres Regina McCrary begon en uitwerkte met Bob Dylan, maar die Julie afmaakte, terwijl Buddy er de muziek voor schreef.

Buddy componeerde ook de muziek voor de andere en speelde die met een kleine groep getrouwen: drummer Fred Eltringham, bassisten Viktor Krauss en Byron House, toetsenist Tim Lauer en achtergrondzangers als Emmylou Harris, Larry Campbell, Teresa Williams, McCrary en Gurf Morlix.

Het resulteerde in een album vol

muzikaal afwisselende ballads die emotioneel worden gezongen door het paar, al zingt Buddy ook twee nummers solo. Buddy Miller’s stem ondersteunt de door merg en been gaande nasale zang van Julie, terwijl zijn gitaren haar songs ook van een extra laag voorzien: gevoelig ondersteunend in opener ‘You’re My Thrill’ en ‘I Love You’, maar dreigend ontsporend in ‘The Painkillers Ain’t Working’ en ‘I’ve Been Around’.

Muzikaal  en tekstueel is het album weer een mix van door gospel, country en rhythm ‘n’ blues beïnvloede songs, maar Jullie Miller teksten zijn altijd ontroerend, zoals het eerbetoon aan de tijdens haar schrijfsessies overleden  Afro-Amerikaanse mensenrechtenactivist John Lewis.

Slotnummer ‘O Shout’ wijkt af doordat het een wijsje lijkt uit een speeldoos, maar het titelnummer stelt als enige teleur: de lekker losse rootsrocker kent muzikaal geen enkele ontwikkeling. Dat het de single was die aan het album voorafging, is dus vreemd: de tekst doet het album wel recht, maar die song geeft geen enkele indicatie over de veelzijdigheid en de emotionaliteit ervan.

****