DUOSL-001

akoestische essentie

Sem Jansen en Leif de Leeuw zijn al jaren de zanger en de gitarist van de Leif de Leeuw Band, ook toen Sem voor zijn transitie Britt Jansen was. Over dat proces van acceptatie en verandering bracht hij eind 2021 zijn ontroerende, autobiografische solodebuut ‘Uncle Sem’ uit. Daarop werd hij overigens rootsy begeleid door de leden van die groep.

Jansen en De Leeuw traden ook al op als akoestisch duo en de laatste stelde voor een aantal songs op te nemen in Jansens woonkamer met alleen een bonte verzameling oude gitaren: akoestische, elektrische, steelgitaren en een bas.

De veertien nummers die daarvan het resultaat zijn, variëren van een nieuwe versie van ‘If Only I’ van Jansens soloalbum via nieuwe songs van hem, van De Leeuw en van hun samen via vijf verstilde instrumentals van De Leeuw tot drie van hun favoriete covers.

Steeds gebruiken ze

in hun songs de stilte om hun gitaren te laten stralen. Daarbij maakte De Leeuw de bedachtzame overdubs, waarbij hij ondanks het gebruik van drie gitaren veel ruimte liet.

Zo staan in dat geluid als vanzelf ook de teksten centraal. Doordat Jansen opnieuw bijna fluisterend zingt, overtuigt zijn hese stem onmiddellijk in teksten over verlies, verwerking en verlangen. Ook covers van het door onder anderen Billy Grammer en Charley Rich gezongen ‘Detroit City’ van Danny Dill en Mel Tillis, Jackson Browne’s ‘The Load Out’ en Lowell George’s ‘Roll Um Easy’ zetten ze naar hun hand, al duurt het vinden van een eigen stem in het laatste nummer tot halverwege het tweede couplet.

Net als in de andere nummers straalt de liefde voor muziek er echter van af en ook dat maakt dit een even intiem als groots album.

****

De recensie van ‘Uncle Sem’ vind je in de categorie recensies roots  .