www.zwardsick.com

besmettelijke liefde

In de  opener en titelsong van deze zes nummers tellende EP komen alle elementen samen die van Zwardsick een unieke groep maken: het intro van saxofonisten-klarinettist Bill Nagel, het onvermijdelijk voortdeinende ritme van drummer-percussionist Rick Potma en bassist-organist Arie van Duijvenvoorde, de grommende zang van Philip Hayden en de om zijn stem heen cirkelende gitaar van Aad Zuijderduin.

Ruimte en dreiging gaan hand en hand en dat is ook zo in het hypnotiserende, bijna minimalistisch beginnende ‘Stuck Here In The Middle’. Dat ontspoort in het midden inderdaad al even prettig, voordat de groep weer de riff weer oppakt die door Nagels spel aan muziek uit het Midden-Oosten doet denken, al volgt de definitieve explosie kort daarna. Daarin voeren de leden het nummer maatvast tot een climax om het daarna langzaam laten wegsterven.

Net als op de albums ‘Zwardsick Jam – Skin’, ‘Burdock Bubbles’, ‘Aquatic Swamp’ en ‘It Sux’ is het

schijnbaar moeiteloos om elkaar heen spelen opvallend, want de muziek is intens, maar de vijf laten intelligent gaten vallen voor de anderen.   

Ook in de vier songs erna is deze benadering bepalend: vanuit een sterk swingende songstructuur creëren de vijf een sfeer waarin ze zich door weinig laten tegenhouden en waar Frank Zappa, Captain Beefheart, Pere Ubu, de late Tom Waits en Chuck E. Weiss zich nog altijd wonderwel thuis zouden voelen.

Het combineren van invloeden uit blues, rock en jazz vormt opnieuw het uitgangspunt voor deze vijf veteranen, net als het compromisloze geloof in de magie ze oproepen: Zwardsick is enig in zijn soort.

****  

Eerdere berichten over Zwardsick vind je in de categorieën concerttips. rootsmuziek op radio, tv en internet en Kippenvel live: aankondigingen.

De recensie van ‘Burdock Bubbles’ vind je in de categorie recensies blues.

Zwardsick treedt op op vrijdag 1 maart op het Leidse festival ‘Peel Slowly And See’ in de Resistor, Middelstegracht 36, 2312 TX Leiden om 20:00 uur.