Excelsior Excel 96652

over de grens

Singer-songwriter Philip Kroonenberg zette maar liefst vijftien songs op zijn achtste soloalbum. Hij nam dat net als voorganger ‘Some More Time’ op met producer Frank Hagenaars, drummer Jeroen Kleijn en bassist, gitarist en arrangeur Reyer Zwart, terwijl ook dochters Dunja, Lynn en Patsy meededen op respectievelijk piano, toetsen en zang.

Kroonenberg handhaafde zijn rootsy geluid, waarin regelmatig loom voortswingende ritmes te horen zijn en invloeden uit jazz, cajun en de Cariben. Hij verrijkte dat

in vijf nummers met strijkers, in vier andere met blazers en combineerde ze in een, al hebben die toevoegingen een tegengesteld effect.

De strijkerspartijen trekken zijn songs richting pop. Hij en Zwart hebben geprobeerd ze een prominenter rol te geven dan het geijkte achtergrondgezaag: de arrangementen zijn hoorbaar bedoeld als tegenstem, maar toch dringen ze emotie van de teksten als die van ‘Baseball Bat’ terug door de traditionele aanpak.

De blazersbijdragen vallen op een natuurlijker manier op hun plaats: die creëren bv. een extra dimensie in ‘Hybris’ en geven swing aan het staccatoritme van ‘Criminal World’.

Tekstueel zijn de songs niet thematisch verbonden, zoals de titel suggereert. Wel blijft psychotherapeut Kroonenberg zich in zo ongeveer alle nummers terecht verbazen over de wereld én de mens. Hij maakte zo in alle opzichten een rijk album.

***1/2

gepubliceerd in Heaven 141, november-december 2022 en hier alsnog gepubliceerd vanwege het overlijden van Jellie Brouwer op 18 juni 2023.

De recensies van Kroonenbergs albums ‘Some More Time’ en ‘Wherever You Are’ vind je eveneens in de categorie recensies roots.