In een interview met de New York Times heeft Pete Townsend gezegd dat The Who nog een laatste ding te doen heeft voordat de leden ‘crawl off to die’.

Dat ene ding zou dan een wereldtournee moeten zijn, waarbij de groep waarbij ze in ‘every territory in the world’ optreden, al haalt hij niet veel bevrediging uit optreden met The Who: ‘If I’m really honest, I’ve been touring fort he money. My idea of an ordinary lifestyle is pretty elevated.’ Jammer genoeg legt hij niet uit welke hoge eisen hij dan aan zijn leven stelt, of het moet zijn dat het gaat om het schrijven van nieuwe nummers.

Dat heeft hij veel gedaan de afgelopen jaren, al vindt hij niet dat hij die moet uitbrengen: dat niemand zijn album ‘White City’ kocht, kon hem niets schelen.

Hij wil namelijk niet louter aan de verwachtingen van de fans voldoen en zichzelf herhalen. En passant deelt hij daarbij een forse sneer uit aan AC/DC, van wie hij alle albums hetzelfde vond klinken: ‘It wasn’the the way The Who worked. We were an ideas band.’

Hij zit er niet op te wachten nog op het podium te staan als hij en Roger Daltrey tachtig ijn en te doen of ze jong zijn: The Who was de bezetting uit 1964, toen ze nog maar achttien of negentien waren, en dus in de oorspronkelijke viermansbezetting opereerden, dus met de overleden drummer Keith Moon en de veel later overleden bassist John Entwhistle.

Wie dat wel wil, zo sneert hij: ‘wait for the avatar show. It would be good!’

Townsend’s gedachten over een wereldtournee komen overigens opvallend snel na Daltrey’s aankondiging dat hij van 12 tot en met 29 juni een solotournee van negen optredens door de VS maakt, waarbij hij hits van The Who en solonummers zal spelen met een band en verhalen zal vertellen uit zijn zestigjarige carrière.

Ook dat klikt namelijk als een soort afscheid.

Eerder zei Townsend dat hij Daltrey heeft geschreven met een uitnodiging om te gaan lunchen en  dan eens te praten over de toekomst van The Who. Misschien moeten ze dat toch eens doen…

Eerdere berichten over de leden van The Who vind je in de categorie nieuws.