Neil Young wil  tijdens zijn komende Amerikaanse tournee van 24 buitenoptredens met Crazy Horse deze zomer een langere versie van ‘Cortez the Killer’ spelen.

Dan gaat het niet om de ongetwijfeld al lange, zoekende gitaarerupties die dit nummer vanaf  de opname kenmerken, maar om een verloren geraakt couplet dat hij recent heeft teruggevonden.

In een zoomgesprek met zijn betalende fans legde Young uit hoe dat tijdens de opnamen voor ‘Zuma’ in zijn werk ging:

midden tijdens de opnamen ervan viel de stroom van het controlepaneel  uit, hoewel de band zich dat niet realiseerde.

David Briggs zei ze dat achteraf, waarop  Young antwoordd: ‘I never liked that one anyway.’

De opname was echter meer dan geslaagd: ‘It was a good take. So what we did was take the master tape and find ways to cut it together so that it would work, but we lost a couple of verses. They were gone. Now that I’ve found the lyrics, I’m trying to find exactly where they come in the song. I need to look at the tape and see where the cut is, where we lost some. I’ll insert them there.’

Young-watchers hebben geboekstaafd dat hij tijdens een concert in Hamburg op 29 mei 2003 al eens een couplet toevoegde aan de tekst Zij noteerden zelfs de tekst:’The ship is breaking up on the rocks/With a sandy beach so close/The ship is breaking up on the rocks/With a sandy beach so close/Dancing across the water/Dancing across the water/Breaking up on the rocks/Sandy beach so close.’

Of dat de inhoud van de teruggevonden regels is, is overigens onduidelijk.

Op vragen welke andere songs hij deze zomer gaat spelen, gaf hij ontwijkende antwoorden. Wel zei hij dat hij ervan genoten had ‘Tonight’s The Night’, ‘Everybody Knows This Is Nowhere’en , ‘Ragged Glory’ te spelen tijdens optredens in kleine clubs verleden jaar: ‘The songs that the Horse plays are so simple you can go almost anywhere with them. A lot of them only have two or three chords in them, and they just repeat. There’s another song that has four chords in it. We’re going to try that. The Horse has rarely played ‘I’m The Ocean’ before. I think we’re going do that one. But we should be able to jam for a long time on all that stuff. I’m looking forward to that.’

Hij kijkt er ook naar uit weer met Micah Nelson als tweede gitarist te spelen. Die vervangt opnieuw Nils Lofgren, want die treedt gedurende die tijd op met Bruce Springsteen and the E Street band: ‘Micah is fantastic, He’s really the right guy for the job. He plays great guitar. He sings really well. The music is in his blood. And it keeps things simple. The Horse is a simple four-piece rock and roll band, and still is. The fourth member has changed a few times because of various lifetime events, but I think we’re in great shape.’

Dat belooft in ieder geval veel goeds voor de Amerikaanse fans….

Eerdere berichten over Neil Young vind je in de categorie nieuws.

De recensie van zijn ‘Colorado’ vind je in de categorie recensies rock en die van ‘Homegrown’ in de categorie recensies singer-songwriter.