Van omnivoor Jaap Boots is een nieuwe single verschenen; ‘Carpe Diem’ is de voorloper van zijn album ‘Wilde tulpen’, dat op 6 september as. verschijnt.

Boots schreef uiteraard alle songs zelf, zong en speelde gitaar, terwijl Peter Asselbergs gitaar en bas speelde.

‘Carpe Diem’ is niet alleen heel akoestisch, het is ook heel autobiografisch. Boots zingt namelijk over de kanker die hem trof en die hij overwon, maar zonder dat woord te noemen.

In de tekst blijkt Boots gelukkig én vol toekomstplannen: ‘Ooit gaan we dood, maar nu even niet/ eerst deze dag, eerst nog dit lied/Ik zing het voor jou, ik zing het voor mij? Eindelijk gelukkig, eindeloos vrij’.

Ook speelt het overlijden van zijn vader in de tekst een rol op de achtergrond, al komt hij er niet direct in voor.

Boots ontleende de vaker gebruikte titel aan zijn vader, zo blijkt uit het door hem in die kenmerkende stijl geschreven persbericht:

‘Sinds het verschijnen van zijn laatste boek (de veel bejubelde rockgedichten-bundel Bambalam) heeft Boots niet stilgezeten en komt er in september 2024 weer heel nieuw album aan. Maar… er is ondertussen ook het nodige met Jaap gebeurd!


En omdat journalisten, programmamakers, redacteuren en ook gewone mensen het tegenwoordig heel fijn vinden als er een emotioneel persoonlijk verhaaltje bij een persbericht zit even het volgende:

Jaaps vader (over wie hij zo vaak van die leuke Facebook-stukjes had geschreven) ging dood. Niet plotseling, maar toch. En toen kreeg Jaap zelf ook nog kanker. Jaja, het is wat.

Al die dingen zetten de oude rocker wel aan het denken. Over leven en dood en zo. En toen schoot de zanger opeens de oude stoïcijnse wijsheid te binnen die zijn vader hem zo vaak had ingewreven (naast andere klassiekers als ‘Alea Jacta Est, Tempus Fugit en Solvitur Ambulando): ‘Carpe Diem, jongen. Pluk de dag’.

Dat deed Jaap. Hij nam ontslag van zijn baan als radio-docent aan de Hogeschool van Amsterdam, ging veel wandelen, moest een paar keer in een buis liggen, kreeg wat bestralingen en probeerde ondertussen toch zoveel mogelijk van het leven te genieten.

En dat lukte. Want de dichtader ging open en Carpe Diem vloeide uit zijn pen. Een van de 14 (!) nieuwe songs voor wat uiteindelijk een ingetogen akoestisch album is geworden: Wilde Tulpen. Dat album verschijnt op 6 september 2024.

Maar nu eerst: pluk de dag en luister vanaf vrijdag 10 mei naar Carpe Diem op Spotify, Youtube en andere streaming services.’

Andere berichten over Jaap Boots vind je in de categorieën Concerttips, Rootsmuziek op radio, tv en internet, Andere rootsradio en De rode draad.

De recensie van ‘Terug naar zee’ vind je in de categorie Recensies roots en Kippenvels liveoptredens.

De recensie van ‘Bambalam, 30 rockgedichten’ vind je natuurlijk in de categorie Muziekboeken.