Bruce Springsteen’s ‘Born in the USA’ is dit jaar veertig jaar oud.

Dit album katapulteerde Springsteen in de VS tot superster, vooral ook doordat zijn nieuwe fans zijn teksten versleten voor vaderlandslievend, terwijl ze in feite nog net zo kritisch waren als voorheen. Dat ze niet goed genoeg luisterden, kwam vermoedelijk door de nog bombastischer en meer op het effect gerichte productie van het album dan van die daarvoor.

In de clip bij single ‘Dancing in the Dark’ trok Springsteen tijdens een optreden een vrouwelijke fan uit het publiek met wie hij op het podium een dansje maakte.

Dat bleek achteraf niet zomaar een fan, maar een van de drie voor dat doel in het publiek aanwezige actrices. Springsteen koos bij toeval de toen twintigjarige, bijna helemaal onervaren actrice Courtney Cox, die diep van binnen hoopte dat de keuze niet op haar zou vallen, doordat ze niet wilde dansen voor het oog van 30.000 toeschouwers.

Niet heel veel later zou ze ook tot wereldster uitgroeien als de toch op zijn minst enigszins neurotische Monica Geller in de nu nog steeds herhaalde comedy ‘Friends’, al danste daarin niet.

In een filmpje op Instagram knipoogt ze naar ‘Dancing in the Dark’, naar de fans van Springsteen én naar die van zichzelf:

www.instagram.com/courteneycoxofficial/reel/C8AYxtZSsM-/

Eerdere berichten over Bruce Springsteen met en zonder E Street Band vind je in de categorieën nieuws. Dossier Crisis in de popmuziek, rootsmuziek op radio, tv en internet en New Orleans.