Over E Street Band-gitarist en Sopranos-acteur Steve Van Zandt wordt is een documentaire gemaakt.

‘Stevie Van Zandt: Disciple’ van Bill Teck gaat in première tijdens het Tribeca Film Festival en is vanaf 22 op HBO te zien.

Zoals dat gaat, wordt de loftrompet over Van Zandt gestoken: deze keer zijn de trompetters van dienst onder anderen Paul McCartney, Eddie Vedder, Bill Wyman, Bono, Darlene Love, Jackson Browne Joan Jett en Peter Gabriel.

Voor wie zich net als ik afvraagt waarom sommigen van hen hun mening mogen ventileren, is het misschien een troost te weten dat Richie Sambora en Southside Johnny ook iets mogen zeggen: zij komen inderdaad net als Van Zandt uit New Jersey.

Ook Sopranos-bedenker David Chase, hoofdrolspeler Vincent Pastore en niet te vergeten Bruce Springsteen komen aan het woord.

De altijd even enthousiaste als gulle Springsteen roemt niet alleen Van Zandt’s kwaliteiten als performer, songschrijver en  producer, maar roemt ook de band die ze hebben: ‘He just became my rock n’ roll brother, instantly.’

De documentaire beslaat Van Zandt’s hele en inmiddels zeer lange en veelzijdige loopbaan van de begindagen in de clubs van Asbury Park tot de Bada Swing Club en de Underground Garage.

Er zitten dus allerlei niet eerder vertoonde beelden in en Van Zandt’s verschillende rollen worden belicht: behalve gitarist, songschrijver en producer is of was hij ook immers nog een succesvol acteur in de VS en in Zweden en bovendien was hij antiapartheidsactivist met zijn protesten tegen het Zuid-Afrikaanse Sun City, al heeft hij daar achteraf nog veel last van gehad:

www.youtube.com/watch?v=eJivd-zDtEI

Eerdere berichten over Steve Van Zandt vind je in de categorie nieuws.