Gisteravond is op het Tribeca Film Festival de documentaire ‘1-800-ON-HER-OWN’ in première gegaan, een film over de loopbaan van singer-songwriter Ani DiFRanco.

De film is geregisseerd door Dana Flor, die in het persbericht onder meer schrijft dat ze documentaire wilde maken ‘not only because she’s a punk-folk icon and a masterful storyteller who makes the personal political, the political personal, and all of it universal. I made it because Ani embodies the idea that you don’t need to ask for permission. You can reject categorization, resist definition and refuse to play by other people’s rules. Hers is so undeniably a story of our time. 


In this post-Roe world, with the foundations of democracy and civil rights on the very thinnest of ice, it’s more important than ever to recognize women like Ani, who has spent her lifetime ferociously fighting hate and misogyny, often at the expense of her personal life and career.  For the last 30+ years, Ani has stayed true to herself, as a musician and activist, no matter what the cost.  And while her odyssey is singularly hers, her story will resonate for anyone who has ever pushed against a glass ceiling, been marginalized or simply been told they’re too loud, too weird or too uncompromising.’

And while her odyssey is singularly hers, Ani’s story will resonate with anyone who has ever pushed against a glass ceiling, felt in any way marginalized or simply been told they’re too loud, too weird or too uncompromising.”

Dat is allemaal waar, maar DiFranco is ook een singer-songwriter die op haar tientallen albums ongelooflijk mooie songs speelde en zong met vaak zeer getalenteerde begeleiders en in haar teksten indrukwekkend harde noten kraakte, waarin ze in de beste traditie het politieke en het persoonlijke verbond.

Ze is al heel lang een ster in haar eigen universum, maar zou het als geen ander verdienen door te breken bij een groter publiek, maar haar nog altijd vaak compromisloze standpunten en idem nummers zullen dat wel tot in de eeuwigheid onmogelijk maken, terwijl haar nieuwe album ‘Unprecendeted Sh!t‘ook lang niet haar beste is…

https://tribecafilm.com/films/1-800-on-her-own-2024

Uit de trailer valt eerlijk gezegd van die gelaagdheid niet heel veel op te maken: